ارتباطات نامه

این وبلاگ را گروهی از دانشجویان رشته ارتباطات تشکیل داده اند

ارتباطات نامه

این وبلاگ را گروهی از دانشجویان رشته ارتباطات تشکیل داده اند

افکار ملتها در آینۀ گوگل

   گوگل، نیرومندترین پایگاه جستجوی اینترنتی، از یکی از نهانیترین رازهایش پرده برداشته است:  چه ملتی در گوگل دنبال چه می گردد؟  کدام ملت مشتاقانه دنبال دمکراسی است؟  چه کسی مؤمنانه دنبال الله یا مسیح است؟  چه جماعتی بیش از دیگران واژه های «مخدر» یا «سکس» را در سایت جستجوی گوگل تایپ می کند اسرارهیچ ملتی پرده پوشی نشده
است. بنا به گزارش گوگل، پاکستانی ها بیش از ملتهای دیگر دنبال «کاریکاتور دانمارکی» می گردند. در تایپ واژۀ «سکس» هم از دیگران جلوترند. ملت همسایه و رقیب آنها، هند، بافاصله ای اندک در مرتبۀ بعدی جای قرار دارد. سایت ِ قیاسی ـ آماری ِ گوگل که به تازگی راه افتاده نشان می دهد هر واژه یا عبارتی چند بار موضوع جستجوی کاربران چه کشور و شهری بوده است.  این فهرست قدر مطلق جستجوها، مثلا، در پی «غذای گربه» را ثبت می کند. سپس محاسبه می کند ده کشوری که بیش از عبارتی دیگر ـــ مثلا «غذای سگ» ــــ دنبال این واژه بوده اند کدامند.احتمال دارد سایت محاسب گوگل سبب واکنشهایی آمیخته به بهت و حیرت، شرمندگی و خنده در سراسر جهان شود. در حالی که گوگل بر تلاش خویش برای حفظ موضوعهای خصوصی اشخاص پای می فشرد، سایت جدید محرمیت جمعی ملتها را، اگر چنین چیزی وجود خارجی داشته باشد، ذرّه ای پنهان نمی کند ــــ مثلا رعایت این حق که بریتانیایی ها نخواهند کسی بداند چقدر دنبال واژۀ «دستنبند پلیس» می گردند، یا رهبران چین نخواهند کسی بفهمد زبان ماندارین پس از انگلیسی دومین زبانی است که تکرار جستجو برای واژۀ «دموکراسی» در آن غالب است، یا تمایل مقامهای جاهای دیگر که نخواهند کسی بو ببرد کاربران عرب زبان ندرتـاً دنبال واژۀ «دموکراسی» می گردند.
گوگل علاقه به سیاستمداران را هم ـــ در کنار کشورها، مارک کالاها و هر چیزی که مردم به دنبال دانستن آن می گردند ـــ رده بندی می کند. اکنون کسانی که خیلی از خودشان خوششان می آید (و مردم مدام اسمشان را در گوگل جستجو می کنند) می توانند ببینند چند نفر اهل کجا اسمشان را تایپ کرده اند، و مهمتر اینکه اسم آنها را بیشتر تایپ کرده اند یا اسم رقیبانشان را.در هند این گمان که سونیا گاندی قدرت پشت ِ مانموهان سینگ، نخست وزیر، است با نتایج رده بندی گوگل تقویت می شود. گاندی به عنوان رهبر حزب کنگره 50 درصد بیش از سینگ جستجوکننده دارد.رفتار کاربران فرانسوی هم کشمکش بر سر قدرت را روشن می کند.  نیکلاس سارکوزی، وزیر کشور، یکتنه به اندازۀ مجموع رقیبانش، پرزیدنت ژاک شیراک و نخست وزیر دومینیک دو ویلپن، جستجوکننده دارد. شاخص گوگل می تواند برای سیاستمدارانی که شمار آرایشان رو به کاهش دارد مایۀ قوت قلب باشد زیرا نشان می دهد افراد چند بار دنبال یک اسم گشته اند، نه اینکه آیا صاحب آن اسم را دوست دارند یا نه.  به عنوان مصداق حرف ماکیاولی در عصر وب، اگر قرار بر انتخاب میان محبت یا کنجکاوی باشد، بهتر است مردم دنبال اسم شهریار ــــ یا رئیس جمهور یا نخست وزیر ـــ بگردند تا اینکه دوستش داشته باشند.جرج بوش در میان جستجوگران روسی دست کم هفت بار بیش از همتایش در خود روسیه، ولادیمیر پوتین، خواستار دارد. در میان کاربران فرانسوی پنجاه درصد بیش از شیراک، و در میان ایرانیان دو برابر محمود احمدی نژاد جستجوگر دارد.
تمام داده های این سایت خلاف انتظار نیست. مردم شهرهای بستن و مینیاپولیس در آمریکا، و هالیفاکس و نوا اسکوشا در کانادا بیش از دیگران دنبال اطلاعات مربوط به دستکش می گردند. اهالی دوبلین ظاهرا بیش از سایر خلایق حواسشان پی آبجو گینس است، و مردم پاکستان و هند رکوردداران جهان در جستجو برای جهیزیه اند.برخی یافته های دیگر عجیب تر و توضیح آنها دشوارتر است. در عربستان گرچه همجنس‌خواهی مجازات مرگ دارد،‌ آن کشور در میان جستجوگران «همجنسبازی» بعد از فیلیپین در مرتبۀ دوم است.  و نگاه کنیم به فهرست مردمان کشورهایی که پی واژۀ «عشق» به زبان فرانسه می گردند.  نام شهر پاریس که به مأمن عشاق شهرت دارد در این فهرست دیده نمی شود. مرتبۀ اول تا سوم ده نام فهرست عشق جویان از آن ِ شهرهای رباط در مراکش، الجزیره و تونس است.
یافته های دیگر همان است که انتظارش می رود. بیشترین جستجوکنندگان کلمۀ الله از کشورهای اسلامی اند اما با نقل مکان واقعیتهای اجتماعی، این کلمه بیشتر در گوگل به زبان هلندی جستجو می شود تا در زبان عربی.  سایتهای نروژی، فرانسه، هلندی،‌ سوئدی و آلمانی بیشترین جستجو برای الله را در خود ثبت کرده اند.در هند و پاکستان که اغلب گمان می رود از امتیاز صحبتکردن به انگلیسی با لهجۀ بریتانیایی، گرچه بدون زیورها و پیرایه های زبانی ِ آن گویش، برخوردارند، سایت گوگل نشان می دهد این امتیاز تا چه محدود به نخبگان شهرنشین است و چه شمار عظیمی از مردم برای به دست آوردن مشاغلی در مراکز ارتباطات جدید منطقه دلمشغول بالابردن سطح زبان خویش اند.  این دو کشور از نظر جستجو برای «بهبود انگلیسی» و «آموزش ارتباطات» در صدر فهرست شاخص گوگل جای دارند.گرچه گمان می رود واژۀ «تفنگ» مترادف نام ایالات متحدۀ آمریکا است، شمار فزایندۀ آدم ربایی و قتل در آمریکای لاتین شاید سبب کشاندن جستجوگران این کلمه به سایت گوگل شده باشد.  شهر بوئنوس آیرس در آرژانتین در صدر شهرهای تفنگجو، و خود کشور از این نظر از ایالات متحده جلو زده است. شیلی، مکزیک و پرو هم در فهرست ده کشور مشتاق اطلاعات دربارۀ سلاح قرار دارند.  و گرچه دولت جدید شیلی اعلام کرده است خشونت گروههای نئونازی را سرکوبی خواهد کرد، این دار و دسته ها در شهر سانتیاگو و کلا کشور شیلی بیش از هر جای دیگر جستجوکننده دارند. از سیستم گوگل می توان خواست دربارۀ تک تک کشورها اطلاعات خواست تا بتوان مثلا نتیجه گرفت مردمان افغانستان، ایران، عراق و عربستان سعودی تا چه اندازه دنبال کلمۀ «دموکراسی» می گردند. دولت بوش احتمالا از پاسخ گوگل به درخواست چنین محاسبهای برای هر یک از این کشورها خشنود نخواهد شد: «واژۀ مورد نظر شما» ــــ یعنی دموکراسی در فارسی یا عربی ـــ «به آن اندازه جستجو نشده که بتوان برای آن نمودار رسم کرد.»
برداشت از سایت: http://www,mghaed.com

نظرات 1 + ارسال نظر
سمیه 1386,01,07 ساعت 17:38 http://saseman.blogfa.com

سلام سال نو مبارک. امیدوارم سالی سرشار از موفقیت و بهروزی در پناه ایزد منان داشته باشید. ممنون از اینکه لینکم کردید

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد